Professional Scrum Product Owner Advanced (PSPO II)

 • 5 sterren op basis van Google reviews

De PSPO-A training tilt jou als product professional naar een hoger niveau door inzicht in de houdingen of 'stances' die je kunt aannemen om succesvol producten te ontwikkelen. Na de training kun je op het juist moment de juiste aanpak kiezen.

 

Agile Product Management is een fantastisch en tegelijkertijd complex vakgebied. Hoewel een training als Professional Scrum Product Owner (PSPO-I training) een goed startpunt is, gaat de rol van de Product Owner verder dan het Scrum Framework. In de PSPO-A training kijken we naar de houdingen of ‘stances’ van de Product Owner: Hoe wordt je een effectieve visionair, klant vertegenwoordiger, onderzoeker, beslisser, samenwerker en beïnvloeder? Deze training is een absolute must voor iedereen die zijn of haar eerste ervaring opgedaan als Product Owner en er klaar voor is om nog meer impact te maken. De training is inclusief examen voor het PSPO-A certificaat vanuit Scrum.org. 

De PSPO-A training is bijzonder geschikt voor gevorderde Product Owners en Agile Product Managers (die bijvoorbeeld binnen een SAFe organisatie werken). Ook is deze training geschikt voor wanneer je Product Owners wilt helpen groeien, bijvoorbeeld als Scrum Master of leidinggevende. Tijdens de training wordt veel in teamverband aan casussen gewerkt. Juist door het delen van jouw ervaring leer je samen en van elkaar, hoe je het beste waarde kunt leveren. Concreet gaat de training niet in op hoe Scrum in de basis werkt, of de verschillen tussen Scrum en een plan-gedreven aanpak (lees ‘waterval’), maar juist wel op hoe je nog effectiever kan zijn in je rol als Product Owner. 

Sta je aan het begin van je carrière als Product Owner? Mogelijk is de Professional Scrum Product Owner (PSPO-I) training van Expandior dan voor nu meer geschikt. 

Geplande trainingen

ideal
factuur
mastercard
paypal
visa

Format
Op locatie

Level
Advanced

Certified
Ja

Aantal dagen
2

Taal
Nederlands

Data
29-05-2024
30-05-2024

Format
Op locatie

Level
Advanced

Certified
Ja

Aantal dagen
2

Taal
Nederlands

Data
12-06-2024
13-06-2024

Format
Op locatie

Level
Advanced

Certified
Ja

Aantal dagen
2

Taal
Engels

Data
24-06-2024
25-06-2024

Format
Op locatie

Level
Advanced

Certified
Ja

Aantal dagen
2

Taal
Nederlands

Data
15-07-2024
16-07-2024

Format
Op locatie

Level
Advanced

Certified
Ja

Aantal dagen
2

Taal
Engels

Data
12-08-2024
13-08-2024

Format
Op locatie

Level
Advanced

Certified
Ja

Aantal dagen
2

Taal
Nederlands

Data
02-09-2024
03-09-2024

Format
Op locatie

Level
Advanced

Certified
Ja

Aantal dagen
2

Taal
Nederlands

Data
09-10-2024
10-10-2024

Format
Op locatie

Level
Advanced

Certified
Ja

Aantal dagen
2

Taal
Nederlands

Data
13-11-2024
14-11-2024

Format
Op locatie

Level
Advanced

Certified
Ja

Aantal dagen
2

Taal
Nederlands

Data
02-12-2024
03-12-2024

Maak kennis met één van onze trainers

Chris Lukassen

Chris is een Award-winning product manager, martial artist en auteur van het informatieve how-to-product manager boek ‘’The Product Samurai’’. Het moge duidelijk zijn: zijn missie is: de manier waarop mensen producten maken radicaal te veranderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij de bedenker, maker en Steward is van de Product Owner Advanced training vanuit Scrum.org. Lees meer.

Chris is een Award-winning product manager, martial artist en auteur van het informatieve how-to-product manager boek ‘’The Product Samurai’’. Het moge duidelijk zijn: zijn missie is: de manier waarop mensen producten maken radicaal te veranderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij de bedenker, maker en Steward is van de Product Owner Advanced training vanuit Scrum.org.

In het dagelijks leven is Chris CPO bij Expandior en zet zich elke dag in voor onze missie: ”Raising your level of Product Management!” Daarnaast heeft hij honderden Product Managers, Product Owners en C-level professionals gecoacht om hun bedrijven te transformeren tot wendbare organisaties. Met zijn uitgebreide ervaring in verschillende startups en grote ondernemingen zoals Thales, Saab, TomTom, slaat hij een brug tussen de technische wereld en de commerciële wereld.

Chris is een vaste blogger, actief op Quora en spreekt ook op Microsoft TechDays en andere product-gerichte conferenties in Nederland, Oost-Europa en Azië. Als een gepassioneerde vechtsportbeoefenaar verweeft hij de concepten flow, balans, hefboomwerking en moed in zijn Product Owner trainingen. Momenteel woont hij in Apeldoorn en leert hij de kunst van servant leadership van zijn vier kinderen en liefhebbende echtgenote.

Vol trots werken wij voor deze klanten


Leerdoelen PSPO II: 

De leerdoelen van deze training richten zich op het verbeteren van de verschillende houdingen (“stances”) van de Product Owner:

 • Customer Representative  – gericht op het begrijpen van problemen, uitdagingen en potentiële kansen rondom de klant.
 • Visionairy – communiceert de visie, de toekomstige staat van het product en nieuwe mogelijkheden op een manier die gemeenschappelijk begrip bevordert.
 • Experimenter – gericht op innovatie, het testen van hypotheses en het valideren van potentiële waarde om productinnovatie te stimuleren.
 • Influencer – communiceren met en beïnvloeden van stakeholders, klanten en ontwikkelaars om focus te krijgen op een gemeenschappelijk doel.
 • Collaborator – altijd op zoek naar input, ideeën en feedback van anderen.
 • Decision Maker – gericht op het creëren van maximale impact door het maken van duidelijke keuzes en beslissingen.


Certificering

Op dit moment zijn er wereldwijd bijna 200,000 mensen met een PSPO-I certificaat en minder dan 13,000 met een PSPO-II certificaat. Omgerekend heeft dus slechts ongeveer 7% van de mensen met een PSPO-I certificering ook een PSPO-II certificering. Met het PSPO-II certificaat onderscheidt je jezelf in de markt. Ook zul je beter in staat zijn om te gaan met concrete situaties en problemen die wij vaak zien bij Product Owners.

Je ontvangt van ons binnen 48 uur na je deelname een toegangscode voor de digitale examenomgeving van Scrum.org. Binnen 14 dagen dien je het examen te volbrengen en mocht je onverhoopt de eerste poging niet het minimumpercentage van 85% goed beantwoorden, dan mag je eenmalig gratis herkansen.

Deze eenmalige kosteloze herkansing geldt dus enkel wanneer je binnen 14 dagen na afloop van de training examen doet. Het examen is Engelstalig en om die reden zullen veel van de Engelstalige terminologie ook toegepast worden tijdens de training. 

Slaag je voor het online PSPO-II examen? Dan mag je jezelf met trots gecertificeerd Scrum.org Professional Scrum Product Owner (PSPO-II) noemen en wordt je levenslang lid van de Scrum.org community. 

PSPO-A training programma: 

De Professional Scrum Product Owner Advanced is als volgt opgebouwd:

 • We beginnen de PSPO-A training met introducties en de casestudie OLD News. OLD News is een mediabedrijf in stormachtig weer, dat probeert te overleven in de huidige moderne digitale tijd. OLD News als bedrijf, haar medewerkers en jij als nieuwe, startende Product Owner bij dit bedrijf zullen gedurende de training voor vele uitdagingen komen te staan. 
 • Vervolgens duiken we in de zes verkeerd begrepen stances en de zes voorkeurs-stances van de Product Owner. Je maakt kennis met de verschillende stances en je krijgt de gelegenheid om de verschillende stances te verkennen, met een verscheidenheid aan opdrachten en cases om te behandelen.
 • Na de introductie duiken we in de eerste stance: de ‘Customer Representative’. In dit deel gaan we onderzoeken wat het inhoudt om een Product Owner te zijn die de klant vertegenwoordigt. Maar wat is eigenlijk een goede definitie van een product? We onderzoeken gedragingen, tools, technieken, tips en trucs om als Product Owner de klant beter te vertegenwoordigen door middel van bijvoorbeeld (marketing) persona’s en customer mapping.
 • De ‘Visionary Product Owner’ is de volgende stance die wordt behandeld. In dit deel onderzoeken we de OLD News missie en visie. Ook bekijken we hoe je storytelling en roadmaps kunt gebruiken om jouw visie effectiever te communiceren en over de bühne te krijgen. 

 

 

 • Nu we een beter begrip hebben van de visie, is het tijd om in de ‘Experimenter’ stance te duiken. Terwijl we verschillende tools en technieken uit de wereld van ‘design thinking’ en ‘lean startup’ verkennen, zullen we ook een beter begrip krijgen van hoe je de juiste experimenten uitvoert.
 • De volgende stance, de ‘Decision Maker’ heeft een belangrijke rol: besluitvorming mogelijk maken en waar nodig versnellen zodat de organisatie beter in staat is snel te reageren op veranderingen.
 • Vervolgens verdiepen we ons vanuit de ‘Influencer’ stance in de wereld van stakeholder management. Hoe werkt beïnvloeding zonder formele macht? Het beïnvloeden van stakeholders is echter niet het enige wat je doet als Product Owner. Er zijn veel situaties waarin je de stance van ‘De Collaborator’ moet aannemen. In dit deel van de cursus maak je kennis met concepten als Agile Governance, Agile Contracting en Agile budgettering, en leer je meer over wat er nodig is om de ‘Collaborator’ te zijn. 
 • Na alle interessante discussies, inhoud en oefeningen gedurende twee dagen, is het nu tijd om de training af te sluiten. Terwijl we ons naar de bar begeven voor een paar drankjes, denken we terug aan twee energieke, inspirerende en waardevolle dagen, waarin we allemaal een stap dichter zijn gegroeid naar het worden van ondernemende Product Owners. 

Onze partners

Product Management Community

The most valuable network in The Netherlands

Als Product Owner ben je continue op zoek naar manieren om waarde te maximaliseren. Voor jouw product en voor jouw klanten. Maar waar haal jij eigenlijk zelf waarde als het gaat om jouw eigen ontwikkeling?

Misschien zit je al in een Community of Practice, Chapter of Gilde. Waar jouw collega’s dezelfde uitdagingen hebben. Hoe los je deze op? Door zelf het wiel uitvinden of door te leren van en met anderen? Expandior faciliteert de grootste Product Owner community van Nederland! Bijvoorbeeld door je in contact te brengen met vakgenoten uit verschillende organisaties. Maar ook door het delen van waardevolle praktijkvoorbeelden van ervaren Product Owners en product professionals.

Heb je vragen?

Justin van Dijk

Ons team staat voor je klaar

Stuur ons een bericht

Of bel: 033 202 3425

 • Training op maat

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Professional Scrum Product Owner Advanced (PSPO-II)

Schrijf mij in